Hvordan fjerner man en tæge?

Her finder du alle relevante informationer om at fjerne tæger på mennesker.

Hvis du vil vide mere generelt om tæger, så besøg vores forside her.

Hvis du vil vide hvordan du fjerner tæger fra dyr som hund og kat, så skal du læse denne underside.

Køb produkter mod tæger på mennesker

Tægetang

Tægetang til at fjerne flåter og tæger

Spray

Spray mod flåt og tæger

Tæge og flåtfjerner

Kort til at fjerne tæger og flåter

Brækjern

Brækjern til at fjerne tæger og flåter

​Hvis du har et kæledyr med pels, så er sandsynligheden for, at du før har set en tæge, ret stor. Tæger findes hvor som helst, og selvom din hund bare har kløet sig op ad en busk udenfor den lokale købmand, kan den sagtens have fået en tæge. Men tæger sætter sig ikke kun på dyr – de kan også havne på mennesker. Hvis du har fundet en tæge på dig eller en anden person, skal du først og fremmest forholde dig i ro. Lad være med at lave pludselige bevægelser, der kan ryste den ned i tøjet eller hive den af, hvis den har bidt sig fast.

Hvis du er spejder eller tilbringer meget tid i naturen, er det altid en god idé at medbringe en tægetang. Du kan ofte købe en tægetang billigt i enhver dagligvarebutik. Her kan du lære om, hvordan du fjerner en tæge.

Genkend en tæge

Før du kan fjerne tæge eller flåt, skal du kunne genkende dem, og det er vigtigt at kende forskel på dem. De to er nemlig ikke helt det samme, selvom de ofte forveksles. En tæge er et seksbenet insekt og kan nemt fjernes med en tægetang. Den er flad, har en bred krop og ligner en bille. Tæger er sjældent farlige for mennesker, men de kan bære sygdomme, og skal derfor findes og fjernes. Flåter har otte ben og betegnes som en mide. Den suger blod og kan være sværere at fjerne, og selvom den kan genere, skal du ikke gå ud fra, at den er farlig. Der er mange mennesker, der hvert eneste år bliver bidt at flåter, men ifølge Statens Serum Institut udvikler kun omkring 180 sygdommen neuroborreliose, som flåtbid kan forårsage. Læs mere om neuroborreliose her.

Hvor og hvornår skal man lede efter tæger?

Det er altid en god idé at tjekke efter tæger, efter du har været i skoven eller ude i naturen. Selvom du ikke har været ude i tæt buskads eller på anden vis været tæt på planter, hvor tæger som regel sidder, er det godt at tjekke efter.

Tæger er desværre et problem en stor del af året. Tæger og flåter kommer frem, når nattefrosten takker af, og de har højsæson helt fra maj til oktober. Det er også muligt at støde på dem endnu tidligere på året.

Har du sovet i telt, været på vandretur eller på anden vis tilbragt længere tid udenfor, er det godt at tage sig tid til lige at efterse rundtom på kroppen.

Hvor sætter tæger sig?

Tæger kan sætte sig på hele kroppen, men de er små, og derfor sidder de typisk, hvor huden er tynd og nem at bide igennem. Læggene, knæhaserne og lysken er typiske steder, man kan finde dem. Det skyldes bl.a., at det er den del af kroppen, der bliver trukket igennem tyk bevoksning og højt græs.

På børn kan en tæge sætte sig i hovedet, ved hårrødderne og bag øerne. Det er også muligt at finde flåter og tæger dér på voksne, men ikke helt så almindeligt.

Du tjekker bedst muligt for tæger og flåter ved at tage alt tøjet af og lave en grundig undersøgelse. Det kan føles lidt akavet, især når mere intime steder undersøges, men det er bedre end at finde ud af, en tæge har bidt sig fast.

Sådan kan du fjerne en tæge hjemme

Hvis en tæge, eller et hvilket som helst andet insekt, har bidt sig fast, må du ikke bare tage fat og hive. Du kan komme til at hive kroppen af uden hovedet, og dét kan give problemer. Men du kan nemt fjerne tæge derhjemme.

Du skal bare have fat i en tægetang.

En tægetang er en smart lille tægefjerner, som også kan bruges mod andre insekter, og som du vil kunne købe i langt de fleste forretninger. En almindelig tægetang kan findes ved din lokale købmand, i supermarkeder og på apoteker.

Sørg for at læse instrukserne, inden du bruger en tægetang. Når et insekt bider sig fast, kan hele hovedet komme ned under huden. Her kommer negle til kort, men en tægetang lader dig presse huden lidt ned, så du kan få ordentligt fat, og trækker hele parasitten ud. Fjern tæge eller flåt uden problemer.

Du bør ikke bruge en almindelig pincet eller saks som tægefjerner, medmindre det er absolut nødvendigt, og du ikke har mulighed for at tage et sted hen og købe en tægefjerner eller låne en tægetang af nogle andre.

Ikke alle tæger kræver tægetang

Bemærk, at ikke alle tæger bidder sig fast. Hvis du ser en tæge, der kravler på dig, skal du forholde dig roligt. Hvis du spjætter eller farer sammen, kan du komme til at tabe den af syne, og den kan i værste tilfælde forsvinde ned i dit tøj.

I stedet skal du forholde dig i ro og få fat i et stykke papir. Hvis der er andre i nærheden, kan du evt. kalde på dem og bede dem hente det for dig. Få fat i tægen med papiret, afliv den og skaf den af vejen i skraldespanden.

Du kan også bare tage tægen mellem to fingre og smide den ud. Huden på fingerspidserne er tyk, og tægen burde ikke bide sig fast dér.

Du skal ikke klaske en tæge – den er flad, og med hud mod hud kan den sagtens overleve. Provokationen kan derimod gøre, at den bidder sig fast eller bliver viklet ind i hår.

Opstår der problemer

Med en tægetang bør du let kunne fjerne tæge, flåt og andre ubehagelige kryb, men der kan altid opstå problemer.

Selv med hjælp fra en tægetang kan du få forkert fat, og hovedet, eller rettere kæberne, kan blive siddende. I så fald skal du ikke gøre noget. Din krop skal nok selv støde det fremmede legeme ud i løbet af nogle dages tid.

Du kan i det tilfælde risikere en infektion i huden, men det i sig selv har ikke noget at gøre med sygdom.

Er du blevet bidt af en flåt, og har du fjernet den med tægetang, burde alt være godt. Men oplever du følgende symptomer i løbet af de følgende dage/uger, skal du straks søge læge:

  • Feber
  • Mærkbar og uprovokeret træthed
  • Hovedpine
  • Muskel- og ledsmerter
  • Hævede lymfeknuder
  • Nervesmerter
  • Muskellammelser
  • Ansigtslammelser

Det kan nemlig være symptomer på borreliose eller neuroborreliose, som kræver omgående behandling af en læge. Læs mere om neuroborreliose her.

Find her en tægetang, et tægekort eller et brækjern til fjerne tægen.

Er du endnu ikke blevet bidt eller vil du bare beskytte dig mod fremtidige bid, så finder du her en tægespray som du kan benytte inden du går i skoven. Sprayen forhindrer tægebid.

Køb produkter mod tæger på mennesker

Tægetang

Tægetang til at fjerne flåter og tæger

Spray

Spray mod flåt og tæger

Tæge og flåtfjerner

Kort til at fjerne tæger og flåter

Brækjern

Brækjern til at fjerne tæger og flåter