Sådan fjerner du tæger fra din hund eller kat

Her finder du alle relevante informationer om at fjerne tæger på dyr som hund og kat.

Hvis du vil vide mere generelt om tæger, så besøg vores forside her.

Hvis du vil vide hvordan du fjerner tæger fra mennesker, så skal du læse denne underside.

Køb produkter mod tæger og flåter på dyr

Flåtspray

Behandling af lopper, lus og flåter på hunde og katte

Tic-off kosttilskud

Beskytter mod flåtbid til hunde og katte

Midler til hunde

Oversigt over produkter mod flåtbid til hunde

Midler til katte

Oversigt over produkter mod flåtbid til katte

Mange kæledyrsejere er bekymrede for at finde en tæge på deres kat eller hund. I Danmark er der flere hundrede, som månedligt spørger Google om hvordan man fjerner tæger fra hund eller kat. I virkeligheden skal man ikke være så bange for at finde en tæge på hunden eller katten. Det er nærmere skovflåten, som vi skal frygte. Tægen er nemlig slet ikke så farlig, som mange af os går rundt og tror. Den suger hverken blod eller bider sig fast på mennesker eller dyr. Det er et ganske harmløst insekt, så hvis du ser en tæge på din hund eller kat, er der ingen grund til bekymring. Skovflåten er derimod både blodsugende, og kan i værste fald smitte dit kæledyr med Borrelia. Det er derfor vigtigt, at du jævnligt tjekker dit kæledyr for skovflåter.

Hvordan kender man forskel på tæger og skovflåter?

En tæge er en lille bille med seks ben. Den har ofte en flad, bred krop i brune eller grønne nuancer, men dens udseende kan variere fra art til art. Skovflåten er en lille mide med otte ben, som i højere grad ligner en lille edderkop. De er brunlige, og har en dråbeformet krop. Voksne flåter er cirka på størrelse med en æblekerne. Da de er meget små, kan de være svære at få øje på. I takt med at de suger blod, vokser deres bagkrop sig større, og den bliver lettere at identificere. Den letteste måde, at se forskel på tæger og skovflåter, er ved at tælle deres ben. Du skal dog ikke være synderligt bekymret for, om du er i stand til at se forskel. Tægen bider sig slet ikke fast på dyr til at starte med. Hvis du finder et lille insektagtigt dyr, som har bidt sig fast på din hund eller kat, er det med sikkerhed en skovflåt. De skal altid fjernes med det samme. Hvis du finder et billeagtigt insekt, og er nysgerrig på om det er en tæge, kan du tage et billede af dyret. Der findes mange grupper på Facebook, hvor man kan slå billeder af vilde dyr og insekter op. Så er der ofte nogle personer med baggrundsviden, som kan hjælpe med at identificere hvad det er for en dyreart. Det er et mysterium hvorfor, at man i Danmark altid forveksler tæger og flåter. Der kan være mange grunde, og nogle tror det handler om, at en skovflåt hedder ‘a tick’ på engelsk. Det lyder jo til forveksling som tæge. En tæge kalder man derimod ‘a bug’ på engelsk, som også kan oversættes til insekt.

Sådan tjekker du din hund eller kat

Skovflåter sætter sig typisk varme, mørke og fugtige steder på kroppen, men de kan altså være overalt. Tjek især i nakkeområdet, mellemrummet mellem dyrenes ben og krop, omkring snuden, ørene, poterne og mellem tæerne. Lad fingrene løbe igennem pelsen på dit kæledyr, og mærk efter om der er nogle uvante buler. En flåt føles som en lille rund knop, og det kan være svært at se forskel. Hvis du er i tvivl om det er en flåt eller knop, kan du prøve at kigge efter flåtens små ben. Hvis du stadig er usikker på om det er flåt eller ej, kan du få hjælp af en professionel dyrlæge.

Hvad gør man, hvis uheldet er ude?

Det er nogle stædige, blodsugende dyr, og de kan være svære at fjerne. Jo længere tid, at de sidder på dit kæledyr, jo større risiko er der for, at flåten spreder sygdom eller lammer det. Du skal bruge en særlig pincet til at fjerne flåter, som sikrer, at hele flåtens krop bliver fjernet. Hvis der stadig sidder lidt af flåten tilbage, kan den nemlig stadig være farlig og sprede sygdom. Hvis du ikke har en specialpincet til formålet, bør du tage til dyrlægen og få dem til at fjerne flåten. Brug aldrig en almindelig pincet, da du risikere ikke at fjerne hele flåtens krop. Det er også en god idé at have et par engangshandsker, som du har på, imens du fjerner flåten. På den måde er du sikker på, ikke at komme i kontakt med den, hvis den bærer sygdom. Derudover er det også smart at have en forseglet beholder, som du kan bruge til flåten, efter du har fjernet den.

Det er vigtigt, at du holder dit kæledyr i ro, imens du fjerner flåten. Pludselige bevægelser kan resultere i, at du ikke får fjernet den korrekt. Hvis du har hund, bør du vente til at den ligger og slapper af. På den måde er det nemmere at fjerne flåten, og der er mindre risiko for pludselige bevægelser. Du kan også prøve at berolige din hund med legetøj, et kødben eller en godbid. Det er selvfølgelig forskelligt hvad der virker fra hund til hund. Hvis du har kat, skal du også sørge for, at den er afslappet og rolig. Det kan være en god idé at have en hjælper med, som holder katten stille, mens du fjerner flåten. Tal roligt og brug langsomme bevægelser, så du ikke stresser dyret mere end højst nødvendigt.

Start med at blotlæg pelsen i det område flåten sidder. Hold pelsen flad med den ene hånd, og fjern flåten med den anden. Følg altid vejledningen på din flåtfjerner. Det lyder ofte nogenlunde som følgende:

  1. Før flåtfjerneren indimellem kæledyrets hud og flåtens krop
  2. Forsigtigt skal du lade flåtfjerneren glide ind bag flåten, så flåten sidder fast i krogens kile.
  3. Træk forsigtigt flåtfjerneren væk fra kæledyrets hud, og drej den rundt nøjsomt for at fjerne flåten helt.
  4. Kom flåten i en forseglet beholder.
  5. Rengør forsigtigt området, hvor flåten bed sig fast med en desinficerende klud beregnet til husdyr.

Det er en god idé at beholde flåten i den forseglede container et par dage efter, at du har fjernet flåten. Hvis dit kæledyr skulle få det dårligt, kan du nemlig tage beholderen med og vise flåten til dyrlægen. Hvis du observerer symptomer på Borrelia eller lignende, skal du tage din hund eller kat til dyrlægen med det samme.

Der findes forskellige remedier, som forebygger flåter på kæledyr. Disse kan du med fordel bruge, hvis du gerne vil minimere risikoen for at skulle fjerne flåter. De kan købes hos dyrlægen eller via vores links herunder.

Køb produkter mod tæger og flåter på dyr

Flåtspray

Behandling af lopper, lus og flåter på hunde og katte

Tic-off kosttilskud

Beskytter mod flåtbid til hunde og katte

Midler til hunde

Oversigt over produkter mod flåtbid til hunde

Midler til katte

Oversigt over produkter mod flåtbid til katte